ST NIKOLAS MEDALJONG

St Nikolaus
 
Skytshelgen for Sjøfolk , Skip og  andre som fedes på havet.
Vernehelgen for fanger og særlig for den som er utsatt for urett.
Barnas egen Vernehelgen
 
Nikolas var, i kraft av å være et godt menneske ,et godt forbilde for oss alle, og derfor også en Vernehelgen for alle som trenger en .
 
Historien om St Nickolas er muligens historien om opphavet til den egentlige ekte julenissen ,som alle barn skulle kjenne til.
Nikolaus ble født ca år 270 og vokste opp i en rik  kristen familie i en  gresk provins under Romerske Riket,i en havneby  I dag er dette i sør Tyrkia
Han ble tidlig foreldreløs,og følte seg tidlig kallet til å følge i Jesus fotspor  : Å selge alt han eide å gi til de fattige.  Nikolaus brukte hele arven sin for å hjelpe de fattige,syke og trengende han møtte på sin vei..
Hans generøsitet og hjelpsomhet ble kjent i hele landet  .Han var særlig  opptatt av barna, av å hjelpe og beskytte barn. Men også sjøfolk og de som ferdes på sjøen lå hans hjerte nær.
Nickolas ble Biskop i Myrna og virket der , hard og brutal romersk forfølgelse  av de kristne  førte til at også Nikolaus ble  forfulgt og kastet i fengsel.
Nickolas slapp etterhvert ut og virket som Biskop i Myrna fram til sin død i år 343.
De fattige og hjelpeløse elsket ham ,for hans store hjerte og generøsitet, og etter hans død spredde  historiene om helbreldelser og mirakler ved hans grav ,og særlig barn i nød  opplevde mirakler . St Nikolaus er en svært populær helgen i hele den kristne kirken, og hans forbønn er viktig for mange. 
 
Nickolaus var hverken martyr, kjent eneboer etter forfatter av store kjente teologisk verk.
Han var først og fremst et godt menneske,et menneske som hjalp sine  lidende medmennsker ,bekyttet kristendommen og Jesu lære, ,gjennom å leve sitt liv for andre.
Således ble han et godt eksempel til efterfølgelse for mange kristne gjennom århundrende ,så også i dag.